create own website

Lucrările la Policlinică sunt în grafic 

Lucrările primei faze de modernizare a policlinicii din Râșnov se află în plină desfășurare, acoperișul clădirii, precum și platformele pentru liftul exterior ce urmează a fi atașat, începând să capete o formă.

„Am demolat șarpanta veche, precum și tot sistemul de termoizolaţie. Am turnat o șarpantă nouă, din lemn, pe care am ignifugat-o. Lucrăm la interior, la instalaţiile sanitare și termice, pentru a putea turna șapele. Urmează să montăm și ţiglele. De asemenea, au fost turnate platformele liftului din curtea interioară, pe două niveluri, iar până la mijlocul lunii august va fi turnat și al treilea nivel”, a explicat inginerul constructor Iulian Nilă, reprezentant al societăţii care lucrează la modernizarea policlinicii.

În primă fază a modernizării, programată să dureze 6 luni, se execută lucrările exterioare (refacerea faţadei, izolarea clădirii etc) și se transformă podul în mansardă, urmând ca în acest spaţiu să se amenajeze 17 cabinete medicale. Totodată, se va instala un lift exterior, astfel încât să se asigure accesul persoanelor cu deficienţe locomotorii la fiecare nivel al clădirii. Nu în ultimul rând, va fi refăcută și instalaţia de alimentare cu gaze naturale. În această etapă nu va fi afectată activitatea medicală din policlinică, iar constructorul și-a planificat lucrările, astfel încât să nu afecteze traficul rutier din zonă. 

create own website

Prima școală românească din Râșnov, salvată de la prăbușire și transformată în muzeu cu bani europeni 

Primăria Râșnov pregătește documentaţia prin care va solicita o finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 - 2020, Axa 13.1 „Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în orașele mici și mijlocii din România”, pentru salvarea clădirii în care a funcţionat prima școală românească din localitate. După ce clădirea va fi restaurată, în ea se va amenaja un muzeu al orașului.

Proiectul este acum în etapa de pregătire a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI), apoi se vor pregăti și celelalte documente necesare obţinerii banilor europeni. Aceste demersuri sunt făcute după ce Primăria Râșnov a preluat imobilul de la Biserica Ortodoxă, în luna octombrie 2017, procedurile de reglemnetare a situaţiei juridice fiind finalizate la începutul lunii august 2018.

Potrivit primelor estimări ale specialiștilor pentru consolidarea, restaurarea și reamenajarea clădirii va fi nevoie de 3.983.584 lei, inclusiv TVA, iar în cazul în care cererea de finanţare prin POR va fi acceptată, Primăria Râșnov va suporta 2% din valoarea cheltuielilor eligibile, restul de 98% reprezentând cofinanţarea acordată de Uniunea Europeană.

În prezent, fosta școală, o clădire simbolică pentru oraș, nu mai este funcţională, fiind abandonată de mai mulţi ani. Imobilul este într-o stare avansată de degradare, cu zone de construcţie prăbușite sau în pragul colapsului. „Având în vedere starea acestei clădiri, sunt necesare o serie de intervenţii structurale pentru punerea în siguranţă din punct de vedere seismic, pentru refacerea finisajelor interioare și exterioare, reabilitarea termică a clădirii, reabilitarea și refacerea instalaţiilor aferente clădirii. De asemenea, proiectul prevede realizarea de plafoane false pentru asigurarea unui iluminat corespunzător funcţiunii de muzeu, transformarea podului în mansardă și recompartimentări interioare, necesare amenajării muzeului”, a precizat primarul Liviu Butnariu. 

create own website

Reţeaua de alimentare cu apă urmează tendinţa de dezvoltare a orașului 

Dacă în urmă cu mai mulţi ani, la licitaţiile de lucrări organizare de autorităţile locale se prezentau numeroase firme, acum apar situaţii în care, pentru a se putea identifica un constructor, este nevoie de repetarea procedurilor. Cu această situaţie se confruntă acum Primăria Râșnov, care a lansat o licitaţie de lucrări pentru proiectul „Reabilitare și extindere sistem de alimentare cu apă Oraș Râșnov”. „Deoarece la procedura simplificată lansată în sistemul electronic de achiziţii publice (SICAP, n.r.) cu data limita de depunere a ofertelor 24 iulie 2018 nu s-a înscris nici un ofertant, am reluat procedura în 25 iulie, aceasta fiind acum în desfășurare”, a declarat primarul Râșnovului, Liviu Butnariu. Valoarea totală a contractului este estimată la suma de 5,6 milioane de lei.

„Investiţia este finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, iar prin implementarea acestui proiect avem în vedere deservirea a 420 de gospodării, precum și instalarea a 1.783 de contoare de apă. Prin implementarea acestui proiect crește atractivitatea zonei pentru investitori, ceea ce, implicit, conduce la dezvoltarea economiei locale și a nivelului de trai al populaţiei. De asemenea, prin această investiţie ne corelăm cu tendinţa generală de dezvoltare și extindere a orașului”, a explicat primarul orașului. Potrivit documentaţiei aferente acestei licitaţii, pe mai multe străzi se vor realiza conducte noi de apă. „Conductele care vor alcătui reţeaua de distribuţie vor fi amplasate pe spaţiul dintre marginea drumului și limita de proprietate. În cazul străzii Matei Basarab, conducta se va realiza pe axul drumului, iar în cazul străzii I.L. Caragiale, conductele se vor realiza în partea carosabilă, pe ambele părţi. Pe strada Valea Cetăţii, reţeaua de distribuţie se va realiza pe spaţiul dintre marginea drumului și limita de proprietate, iar în cazul celorlalte drumuri de interes local conductele vor fi pe o singura parte a acestora, pe spaţiul dintre marginea drumului si limita de proprietate. Branșamentele consumatorilor vor fi amplasate la limita de proprietate, pe domeniul public”, se arată în dosarul licitaţiei.

Tot prin acest proiect, în zona Dobrice se va face o staţie de pompare și un rezervor de apă de 200 mc, în vederea alimentării gospodăriilor care nu au în acest moment apă curentă. Primarul Liviu Butnariu a mai precizat că, după ce se va finaliza licitaţia, de la intrarea în vigoare a contractului, constructorul va avea la dispoziţie 24 de luni pentru a termina lucrările. 

create own website

Colectorul de ape pluviale Slavici - Sahia - Uzinei va fi funcţional în luna octombrie 

După ce anul trecut a fost realizată cea mai importantă lucrare din cadrul proiectului ce vizează realizarea colectorului de ape pluviale de pe străzile Ioan Slavici - Alexandru Sahia - Uzinei, respectiv subtraversarea DN 73, la sfârșitul lunii iunie șantierul a fost redeschis. Reluarea lucrărilor, a declarat primarul Râșnovului, Liviu Butnariu, a fost făcută după ce au fost verificate cele de anul trecut. „Segmentul ce trece pe sub DN 73 nu a fost afectat deloc în timpul iernii.

Ca în cazul oricărei lucrări de acest gen, primul sezon rece este extrem de important. De asemenea, ceea ce s-a realizat până acum nu a fost afectat nici de ploile abundente din perioada iunie - iulie”, a explicat primarul Râșnovului. Până acum, din acest proiect au fost realizate 50% din lucrări, respectiv subtraversare DN 73 și colectorul de pe strada Alexandru Sahia.

Pentru ca acest colector să fie funcţional, mai trebuie executat colectorul de pe strada Uzinei, a celui de pe strada Ioan Slavici și a căminului de decantare a apelor care urmează a fi deversate în Ghimbășel. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna octombrie a acestui an. Valoarea totală a contractului este de 1.071.249 lei, iar finanţarea este asigurată integral de la bugetul local. Lungimea totală a colectorului este de 1.200 ml, cu 26 de cămine și 13 guri de scurgere. 

create own website

40 DE LOCURI NOI DE PARCARE, PE STRADA TEIULUI 

Primăria Râșnov a finalizat în iulie procedura de atribuire a contractului de lucrări pentru amenajarea a 40 de locuri de parcare pe strada Teiului. Investiţia, în valoare de 184.815 lei, este suportată integral de la bugetul local, iar lucrările sunt efectuate de firma SC Fincodrum SA.

„Pe lângă amenajarea celor 40 de locuri de parcare, proiectul mai prevede refacerea trotuarului existent și realizarea unei canalizări pluviale. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este luna octombrie a acestui an”, a precizat primarul Liviu Butnariu. 

create own website

Râșnovul va fi legat de Brașov prin coridorul RATBV 200 

Din 1 iulie 2019, râșnovenii nu vor mai veni la Brașov cu autobuzele sau microbuzele operatorilor privaţi, ci cu cele ale RATBV. Anunţul a fost făcut în 19 iulie de conducerea Asociaţiei Metropolitane de Dezvoltare Durabilă a Transportului Public (AMDDTP), după o primă ședinţă de lucru cu cei 17 primari ai localităţilor în care vor ajunge autobuzele RATBV.

Din AMDDTP fac parte municipiile Brașov, Săcele și Codlea, orașele Râșnov, Ghimbav și Predeal, comunele Bod, Budila, Cristian, Crizbav, Feldioara, Hălchiu, Hărman, Prejmer, Sânpetru, Tărlungeni și Vulcan. Conform anunţului asociaţiei, la nivelul zonei metropolitane se vor înfiinţa 5 coridoare de transport, care vor sta la baza stabilirii traseelor finale. Fiecare dintre ele are un număr, respectiv 100, 200, 300, 400, 500, care vor constitui și baza viitoarelor numere ale traseelor. Râșnovul va face parte din coridorul 200 (Râșnov - Cristian - Brașov), iar toate liniile care vor lega această localitate de Brașov, pe diferite rute, vor avea indicativele 201, 202 etc, una dintre variantele analizate fiind ca o linie de transport în comun să treacă și prin Pârâul Rece.

„Potrivit celor din Asociaţia Metropolitană, se va lucra cu experţii de la BERD, iar în perioada următoare - termen estimat ianuarie 2019 - se vor finaliza analizele de trafic în ceea ce privește localităţile acoperite de transportul metropolitan, se vor stabili traseele, precum și costurile aferente extinderii serviciului de transport public. De abia după ce vor fi puse la punct toate aceste detalii, inclusiv standardul de cost rezultat per traseu, per călătorie, va interveni autoritatea locală”, a declarat primarul Râșnovului, Liviu Butnariu. 

create own website

Iluminat public și reţele electrice noi, în mai multe zone ale Râșnovului 

Primăria Râșnov continuă programul de modernizare a infrastructurii, pentru anul acesta fiind programate lucrări de modernizare a sistemului de iluminat public și a reţelelor de alimentare cu energie electrică în mai multe zone ale orașului, finanţarea fiind asigurată integral de la bugetul local.

În acest sens, edilii au lansat pe platforma electronică de achiziţii publice o licitaţie cu 4 loturi, a cărei valoare totală a fost estimată la 3.673.987 lei, fără TVA, vizate de aceste lucrări fiind cartierele Romacril și Florilor, dar și străzile I.L. Caragiale, Republicii (tronsonul care nu a fost modernizat), Glăjărie și Narciselor. „Termenul de depunere a ofertelor pentru această licitaţie a fost 29 mai. Pentru fiecare dintre cele patru loturi au fost depuse câte două oferte, iar în această perioadă, comisia de evaluare analizează dosarele”, a declarat primarul Râșnovului, Liviu Butnariu. Potrivit acestuia, „după intrarea în vigoare a contractelor, lucrările la iluminatul stradal și cele de reglementare electrică vor dura maxim trei luni”.

Pe de altă parte, după ce în 15 mai a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuţia lucrărilor la sistemul de iluminat din cartierul ISR, zilele trecute, constructorul a predat proiectul tehnic și detaliile de execuţie la Primăria Râșnov. „În următoarele zile vor începe și lucrările propriu-zise”, a declarat Liviu Butnariu. Valoarea lucrărilor la sistemul de iluminat din cartierul ISR este de 408.045 lei, fără TVA. În acest cartier sunt în derulare și lucrările de sistematizare (realizarea canalizării pluviale și modernizarea străzilor), iar noul sistem de iluminat va fi realizat înainte de a se turna asfaltul.

În cartierul Romacril, modernizat anul trecut, s-au făcut și intervenţiile necesare modernizării sistemului de iluminat, astfel că acum nu va fi afectată infrastructura rutieră. 

create own website

Vacanţa Altfel la Cetate 

Grădina Cetăţii Râșnov va deveni și un loc al copiilor, în această vară, odată cu prima ediţie a proiectului „Vacanţa Altfel la Cetate”, cofinanţat de Consiliul Judeţean Brașov, prin programul de finanţare a proiectelor culturale. Proiectul presupune desfășurarea a 220 de ateliere tematice interactive gratuite, unde organizatorii, Asociaţia Mioritics și Primăria Râșnov, îi invită pe râșnoveni și turiști să se implice activ.

Proiectul se va desfășura pe parcursul a 55 de zile, în perioada 1 iulie – 31 august 2018, cu câte 4 ateliere pe zi, organizate între orele 10.00 – 13.00 și 14.00 – 19.00. Practic, la Cetatea Râșnov, activităţi gratuite pentru copii vor fi organizate zilnic, doar cu o scurtă pauză, în perioada în care se va desfășura Festivalul de Film și Istorii (20 - 29 iulie). Este estimată participarea a peste 1.600 de copii, fie ei din Râșnov sau veniţi la noi în oraș împreună cu părinţii ori în tabere, în vacanţa de vară.

„Estimăm ca până la finalul proiectului publicul ţintă va avea parte de un program cultural-educativ diversificat, o experienţă directă și de calitate în ceea ce privește valorile locale, creșterea sentimentului de mândrie naţională și apartenenţă la spaţiul cultural românesc. Proiectul are ca scop promovarea valorilor de istorie naţională și patrimoniu local prin implementarea unei metode ludice de educaţie nonformală specifică profilului beneficiarilor, care implică abordarea interdisciplinară în activităţi interactive ce vor transforma Cetatea Râșnov în spaţiu cultural dinamic, individualizat”, a explicat Mihai Dragomir, reprezentant al Asociaţiei Mioritics. Tot în cadrul acestui proiect vor exista și manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. 

create own website

Toate parcurile din oraș, reparate până la sfârșitul lunii 

Primăria Râșnov, împreună cu SC Goscom Cetatea Râșnov SA, a inventariat, în această primăvară, parcurile și locurile de joacă pentru copii, iar unde s-a constatat că este cazul, au fost dispuse reparaţiile necesare. Lucrările propriu-zise au început în cursul lunii mai, iar potrivit primarului Râșnovului, Liviu Butnariu, intervenţiile vor fi terminate luna aceasta. Astfel, la locul de joacă din Florilor 1 a fost reparat mobilierul urban și locul de joacă, fiind înlocuiţi laţii de la bănci, scările de la tobogan, acoperișul de la turnul pentru copii. De asemenea, au fost șlefuite și vopsite băncile și elementele locului de joacă. La foișoarele din Promenadă, s-a înlocuit și vopsit, pe ambele părţi, scândura decupată. De asemenea, au fost reparate și vopsite și din aceste amenajări. Totodată, au fost reparate și băncile din parc.

La locul de joacă din cartierul IL Caragiale s-au înlocuit 9 leagăne, platformele de lemn de la tobogan și de la turn. De asemenea, au fost șlefuite și vopsite toate elementele de mobilier din parc și de la locul de joacă.

În Cartierul Romacril a fost înlocuită platforma de acces la turnul din locul de joacă și au fost șlefuite și vopsite elementele din lemn.

Lucrări sunt prevăzute și în parcul din Florilor 2 (înlocuirea acoperișului turnului de la locul de joacă, șlefuirea și vopsirea mobilierului din parc și din locul de joacă), în două zone din Promenadă (șlefuirea și vopsirea mobilierului din parc și locuri de joacă), în parcul din cartierul ISR (unde se vor înlocui leagănele, platformele de lemn care asigură accesul la tobogan și turnul de joacă, scara și acoperișul de la turnul din locul de joacă, se va șlefui și vopsi mobilierul urban) și în parcul din Valea Cărbunării (se repară toboganul și turnul de la locul de joacă, se șlefuiește și vopsește mobilierul urban). 

create own website

Lucrările de modernizare de la Policlinică sunt în plină desfășurare 

După ce în prima parte a acestui an a fost semnat contractul pentru prima etapă de reabilitare a Policlinicii Râșnov, în 24 mai, odată emis ordinul de începere a lucrărilor, constructorul a intrat pe șantier. Lucrările sunt destul de complexe și din punct de vedere al organizării, pentru că în toată această perioadă nu trebuie afectată funcţionarea cabinetelor medicale.

Având în vedere că în interior își desfășoară activitatea medicii, demontarea și refacerea acoperișului se face în etape, pe segmente de 10 - 15 metri, astfel încât să nu apară probleme atunci când plouă. Conform proiectului, acoperișul va fi refăcut în patru ape și configurat astfel încât actualul pod să fie transformat în spaţii pentru cabinete medicale. Cu alte cuvinte se va mansarda clădirea, urmând a se obţine la noul nivel 16 cabinete medicale noi. Podul nou mansardat va fi compartimentat cu pereţi ușori din gips carton, iar între căpriori vor fi amplasate ferestrele necesare asigurării unui iluminat natural. Pentru accesul în mansardă, cele trei scări existente în clădire vor fi continuate. În acest scop se vor decupa planșeele și se vor prelungi rampele actualelor scări, tot cu unele din beton armat. Pentru mansardă, s-a adoptat soluţia de încălzire cu ajutorul unor corpuri din tablă de oţel, iar în actuala centrală termică se vor mai instala două cazane, unul pentru prepararea agentului termic pentru încălzire și celălalt pentru apă caldă.

Accesul pacienţilor și personalului medical în Policlinică se face în momentul de faţa din str. Izvor, printr-o ușă în două canate. Liftul urmează să fie amenajat în curtea interioară, iar prin amplasarea lui se va realiza un al doilea acces în clădire. Lângă lift vor fi construite treptele de acces, dar și o rampă pentru persoanele cu dizabilităţi.

Având în vedere că imobilul în care funcţionează Policlinica a fost construit în 1978, prin acest proiect se vor realiza și lucrările de reabilitare termică, ne-a mai precizat primarul Liviu Butnariu. Astfel, pereţii exteriori vor fi termoizolaţi cu plăci de polistiren expandat de 10 cm grosime. De asemenea, odată cu execuţia termosistemului, se vor îndepărta toate cablurile de pe zidurile exterioare. Culoarea viitoarei faţade va fi asemănătoare cu cea actuală.

Planul de modernizare a clădirii e unul complet, mergând până la implementarea de soluţii tehnice care să asigure, potrivit noilor norme, dotări pentru prevenirea și stingerea incendiilor (PSI). Constructorul ne-a precizat că instalaţia de stins incendiu proiectată va fi compusă dintr-o reţea inelară de conducte la parterul clădirii, cu 9 hidranţi de interior. De asemenea, va fi montată o centrală de detecţie a incendiului, care suportă 8 zone. 

create own website

Râșnovul, pe lista orașelor care vor Wi–Fi gratuit 

Râșnovul s-a înscris pe portalul #WiFi4EU, pe o listă a localităţilor în care se dorește implemenarea reţelelor de Wi-Fi gratuit, printr-un program al Uniunii Europene. În cadrul programului va fi alocată suma de 120 milioane de euro, vizându-se distribuirea unor „bonuri de cumpărături” în valoare de 20.000 de euro în 6.000 până la 8.000 de orașe din statele membre ale Uniunii Europene, pentru instalarea internetului wireless. Pentru a cere aceste bonuri, reprezentanţii Primăriei Râșnov s-au conectat pe site-ul dedicat programului, unde se găsește și o listă cu firmele autorizate să facă lucrările de instalare.

În baza bonului, companiile se vor adresa apoi autorităţilor europene, pentru a fi plătite. Colectivităţile care vor să beneficieze de sistem trebuie să se angajeze să finanţeze, cel puţin trei ani, mentenanţa punctelor de conexiune și costul abonamentului către operatorii care vor furniza internet. Bonurile vor fi distribuite pe principiul „ primul venit, primul servit”, dar Comisia a prevăzut un mecanism pentru a asigura o repartizare geografică echitabilă. Între localităţile din judeţ care s-au mai înscris pe portalul #WiFi4EU se numără municipiul Brașov, municipiul Făgăraș, Ghimbav, Predeal, Victoria, Recea, Sâmbata de Sus, Sânpetru, Teliu, Ucea și Voila. 

create own website

Au început lucrările de resistematizare în cartierul Florilor 

Amplasamentul a fost predat încă de săptămâna trecută constructorului, iar în aceste zile au început și lucrările propriu zise în zonă. Valoarea contractului este de aproape 280.000 lei, sumă în care sunt incluse atât lucrările, cât și dirigenţia de șantier.

Proiectul prevede realizarea unui sens giratoriu, cu diametru al rondului de aproape 9 metri, dar și a unor „insule verzi” pe arterele care intră în intersecţie. Tot prin acest proiect se va turna asfalt pe o suprafaţă de 1.700 mp de drum și 300 mp de trotuar. De asemenea, se vor amenaja bretele rutiere care să asigure accesul către drumul naţional și va fi rezolvată și canalizarea care va prelua apele pluviale din zonă. 

create own website

Modernizarea cartierului Romacril a fost finalizată 

Lucrările de sistematizare și de modernizare a colectoarelor de apă pluvială au fost finalizate în cartierul Romacril. Toate aleile și trotuarele din cartier au fost asfaltate. Primăria a făcut recepția lucrărilor, iar începând din acest moment, întregul proiect a intrat în faza de garanție, care este de 24 de luni. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.125.454 de lei, inclusiv TVA.  

create own website

Încep lucrările de resistematizare pe strada Florilor 

Amplasamentul a fost predat în această săptămână constructorului, iar în maximum o săptămână vor începe și lucrările propriu zise în zonă. Valoarea contractului este de aproape 280.000 lei, sumă în care sunt incluse atât lucrările, cât și dirigenţia de șantier.

Proiectul prevede realizarea unui sens giratoriu, cu diametru al rondului de aproape 9 metri, dar și a unor „insule verzi” pe arterele care intră în intersecţie. Tot prin acest proiect se va turna asfalt pe o suprafaţă de 1.700 mp de drum și 300 mp de trotuar. De asemenea, se vor amenaja bretele rutiere care să asigure accesul către drumul naţional și va fi rezolvată și canalizarea care va prelua apele pluviale din zonă. 

create own website

Râșnovul colectează și în acest an selectiv deșeurile 

La fel ca în ultimii opt ani, râșnovenii pot lăsa „la poartă” în anumite zile, deșeurile reciclabile (plastic, hârtie etc), resturile vegetale, dar pot solicita și preluarea deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE). Ridicarea se face în baza unui grafic stabilit de Goscom Cetatea Râșnov.

„Deșeurile reciclabile și cele vegetale sunt ridicate de echipajele noastre. Pentru preluarea DEEEurilor, avem un parteneriat cu o firmă de specialitate, care preia aceste deșeuri în baza unei comenzi telefonice, la numărul 0800- 444.800, apelabil gratuit pentru comenzi de ridicare a deșeurilor”, ne-a declarat directorul Goscom Cetatea Râșnov, Rareș Secăreanu.

Totodată, rugămintea reprezentantului Goscom este ca în momentul în care râșnovenii depun resturile vegetale, pentru a fi preluate de operatorul de salubrizare, să lege crengile astfel încât echipele de muncitori să fie mai operative. Pe de altă parte, Rareș Secăreanu a precizat că, dacă în cazul celor mai multe zone ale orașului, deșeurile menajere, cele reciclabile și cele vegetale se ridică în zile diferite, în Cartierul Primăverii preluarea se face în aceeași zi, respectiv vinerea, având în vedere că sâmbăta și duminica sunt zile libere. De precizat că râșnovenii care participă la programul de colectare selectivă a deșeurilor beneficiază de o reducere a tarifului de salubritate cu 10%. 

create own website

O nouă parohie la Râșnov 

Începând cu data de 1 martie 2018, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu Streza, în orașul nostru s-a înfiinţat Parohia Râșnov V. Aceasta are în grijă sectorul format din cartierele Primăverii și Toamnei și îl are ca paroh pe preotul Dorin Silviu Giurgiu. „Parohia va deservi credincioșii din partea nouă a orașului. Pentru început, vom sluji în biserica «Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena», a parohiei Râșnov IV, dar acest lucru se va întâmpla pe o perioadă determinată. Avem în plan construirea unei biserici noi și sperăm ca dorinţa noastră să fie realizată cât mai repede cu putinţă”, a spus pr. Dorin Silviu Giurgiu. 

create own website

Program special de sărbători 

Operatorul de salubrizare nu va avea vacanţă

Chiar dacă cei mai mulţi dintre români vor avea patru zile libere de Paște, salariaţii Serviciului Salubrizare din cadrul Goscom Cetatea Râșnov vor lucra. Practic, potrivit directorului operatorului de salubritate, Rareș Secăreanu, în Râșnov se va respecta graficul obișnuit de ridicare a deșeurilor menajere, astfel încât să fie eliminat orice posibil disconfort. La casieriile Goscom se vor putea face plăţi începând cu data de 10 aprilie.

Permanenţă la Biroul „Decese” din cadrul SPCLEP

Ca în fiecare an, Biroul „Decese” din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Râșnov va asigura permanenţa și în timpul sărbătorilor pascale. Practic, în perioada 6 - 9 aprilie, râșnovenii care au evenimente nefericite în familie pot suna oricând la Primărie pentru a anunţa urgenţa, urmând ca ofiţerul de serviciu să anunţe Serviciul de Stare Civilă, care va lua legătura cu solicitanţii pentru programarea în vederea întocmirii actelor necesare. Celelalte servicii din cadrul Primăriei Râșnov vor fi închise în minivacanţa de Paște, ultima zi lucrătoare fiind 5 aprilie. Programul normal de lucru va fi reluat marţi, 10 aprilie, când toate serviciile din cadrul Primăriei vor redeveni disponibile cetăţenilor. 

create own website

Tradiție în Joia Mare la Râșnov, concurs de încondeiat ouă 

Elevii şcolilor gimnaziale din Râşnov se vor întrece în cadrul tradiţionalului deja concurs de încondeiat, organizat de către Primăria Râşnov, cu sprijinul Asociaţiei Rosenau Turism şi Dexion Storage Solutions.Gazda concursului ajuns deja la cea de-a 11 - a ediţie, la care vor participa aproximativ 20 de copii selectaţi dintre elevii care au participat până acum la atelierele de încondeiat, va fi Dino Parc Râșnov. Micuţii se vor întrece în arta de a încondeia ouă după modelele tradiţionale din Ţara Bârsei, sub îndrumarea meşterului popular Lucian Cazacu. Cele mai frumoase ouă încondeiate vor fi premiate în mod special dar, după cum este tradiţia, toţi copiii prezenţi se vor bucura de premii. 

create own website

S-a finalizat termenul de depunere a ofertelor pentru proiectul de restaurare a Cetăţii Râșnovului 

Luna trecută, Primăria Râșnov a lansat pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) licitaţia pentru proiectarea și execuţia lucrărilor aferente proiectului „Restaurarea, conservarea și valorificarea durabilă a cetăţii Râșnov (Incinta de vest) și crearea infrastructurii conexe”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5, termenul de depunere a ofertelor fiind 30 martie. Valoarea estimată a contractului este de 12.519.961,91 lei, fără TVA, din care 264.000 lei reprezintă suma estimată pentru servicii de proiectare și asistenţă tehnică și 12.255.961,91 lei este costul estimat pentru lucrările propriu-zise. În total s-au înscris șase firme, dintre care doar trei și-au depus ofertele. „Perioada estimată de analiză a ofertelor este de 45 de zile, asta în cazul în care nu se înregistrează contestații ”, a declarat primarul Liviu Butnariu.

Contractul de finanţare UE pentru obiectivul Cetatea Râșnov a fost semnat în data de 30 iunie 2017, iar de atunci, potrivit graficului de implementare stabilit cu autoritatea de management, au fost parcurse mai multe etape premergă- toare lansării licitaţiei de execuţie. Astfel, s-au derulat licitaţiile și au fost semnate contractele de servicii pentru consultanţa în achiziţii publice (încheiat în 27 iulie 2017 cu SC Interconformity Management SRL), cel pentru implementarea măsurilor de informare și publicitate din cadrul proiectului (semnat în 30 august 2017 cu SC Inovativ Media SRL), cel pentru auditul proiectului (semnat în 15 decembrie 2017 cu PFA Secărea T. Tudorel - Auditor Financiar). Totodată, pentru supraveghere a lucrărilor de construcţii aferente proiectului a fost încheiat un contract de servicii cu SC Sen - Tran SRL. De asemenea, având în vedere că vorbim de intervenţii ce vizează un monument istoric de importanţă naţională, s-a asigurat și partea de supravegherea arheologică, serviciu adjudecat de Muzeul Judeţean de Istorie Brașov, contractul fiind semnat în data de 21 decembrie 2017. „Sumele aferente acestor contracte sunt cheltuieli eligibile, fiind acoperite în mare parte prin contractul de finanţare”, a precizat Liviu Butnariu.

Conform contractului de finanţare semnat cu ADR Centru, valoarea totală a proiectului este de 16.004.094,84 lei, din care valoarea eligibilă este de 15.548.434,67 lei (98% fonduri UE nerambursabile, 2% contribuţia Primăriei Râșnov). Bugetarea pentru 2018 este 12.092.290 lei, proiectul fiind unul multianual, 2017 - 2019. 

create own website

Școala altfel, la cinema 

Zeci de elevi râșnoveni au simțit cu adevărat ce înseamnă Școala Altfel. Aceștia au participat la o lecție puțin aparte. De data aceasta proseforii i-au invitat pe elevi în sala de cinema. Aici, tinerii au fost întâmpinați de cadrele didactice dar și de către un reprezentant al Agenției Naționale de luptă Împotriva Traficului de Persoane - filiala Brașov. Cel din urmă le-a prezentat elevilor mai multe exemple de trafic de persoane, și ca totul să fie înțeles cu ușurință, după exemplele prezentate, elevii au urmărit și un mic film despre unul dintre cazurile care face referire la traficul de persoane.

După ce lecția reprezentantului Agenției Naționale de luptă Împotriva Traficului de Persoane s-a încheiat, profesorii i-au invitat pe cei mici să urmărească un film artistic. Pelicula, realizată în 2007, spune povestea unor adolescenți care cu greu se integrează în colectivitate, dar în același timp este și o poveste interesantă despre prietenie, încredere și creativitate. Prezentarea, dar și modul în care profesorii au ales să le explice elevilor lucrurile cu adevărat importante au făcut ca totul să fie un adevărat succes. 

create own website

Au început lucrările de plombare pe DN 73 

Așteptate de mult timp, mai ales de către turiști, lucrările de plombare a DN 73 au început astăzi, în zona ieșirii din Râșnov spre Bran. Șoseaua este una dintre cele mai degradate din județ și se află din vara anului trecut într-un amplu proiect de modernizare. Cum partea de investiții avansează destul de greu, reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov i-au cerut constructorului să intervină în regim de urgență pentru a face reparații provizorii, până când se va turna covorul de asfalt, astfel ca circulația să se desfășoare în condiții optime. „Se lucrează pe tronsonul Râșnov – Bran unde sunt aproximativ 1.200 de mp de gropi care trebuie reparate. Lucrările vor dura aproximativ două zile și sunt derulate de către constructorul care se ocupă de proiectul de modernizare al acestei șosele. Aceste lucrări sunt provizorii pentru a se asigura o viabilizare a șoselei mai ales în această perioadă când traficul va crește pe acest sector de drum, iar după sărbătorile pascale va fi reluat proiectul de modernizare”, a explicat Horia Stancu, șeful Secției de Drumuri Brașov. 

create own website

Stadionul de Valea Cetății va fi modernizat 

Stadionul de fotbal de pe Valea Cetăţii va avea parte, în acest an, de lucrări de modernizare, în acest scop fiind alocată, de la bugetul local, suma de 75.000 de lei, alţi 30.000 de lei fiind destinaţi reabilitării stadionului de pe strada Predeal.

Tot pe strada Predeal, în perspectiva deschiderii unei axe pe fonduri europene, Primăria își propune construcţia unui campus sportiv, care să beneficieze de o sală de sport pentru antrenamente și competiţii, precum și de o zonă de cazare. 

create own website

Camere cu „cititoare” de plăcuţe de înmatriculare la intrările în Râșnov 

Străzile din Râșnov vor fi mai sigure în acest an, după ce în oraș va fi implementat un sistem de monitorizare video, conectat la dispeceratul unic, care va fi realizat la sediul Poliţiei Locale. Pentru acest proiect, de la bugetul local pe anul 2018 a fost alocată suma de 55.000 lei pentru actualizarea proiectului tehnic, precum și suma de 1.500.000 lei pentru execuţia lucrărilor. „Am stabilit deja 37 de puncte de pe domeniul public unde se vor instala camere de luat vederi. Acum avem discuţii cu reprezentanţii Poliţiei Naţionale și se analizează alte 6 amplasamente. Prin acest proiect, la intrările și ieșirile din oraș, în cel puţin șase puncte, vom instala și camere prevăzute cu sisteme de extragere a numerelor de pe plăcuţele de înmatriculare, ceea ce va permite lansarea alertelor în cazul vehiculelor care sunt date în urmărire”, a explicat Liviu Butnariu.

Alte camere vor fi instalate în punctele cu trafic intens, respectiv intersecţii, precum și în vecinătatea școlilor. Practic, acest proiect prevede instalarea unui număr total de 43 de camere de luat vederi. „Planul nostru este ca acest proiect să fie implementat în cursul acestui an”, a mai spus primarul.

În urma implementării acestui sistem, străzile din oraș vor beneficia de o dublă monitorizare, pentru că, potrivit legislaţiei, la reţeaua de camere de luat vederi va avea acces și Poliţia Naţională. 

create own website

Se demarează procedurile pentru construcţia de tribune și a unei nocturne la Complexul Olimpic de pe Valea Cărbunării 

Primăria orașului Râșnov are în vedere extinderea Complexului Olimpic de pe Valea Cărbunării, unde sunt planificate investiţii privind construcţia de tribune, montarea unei instalaţii de nocturnă și construcţia unui garaj pentru mașina de bătut zăpada.

Intenţia de extindere a complexului vine în contextul în care, din vara acestui an, la Râșnov va poposi, foarte probabil, o nouă competiţie de anvergură. Federaţia Internaţională de Schi pregătește, după modelul celebrului „Turneu al celor 4 Trambuline”, o întrecere similară pentru sezonul de vară, care va fi găzduită de Râșnov, Hinzenbach (Austria) și Klingenthal (Germania). Calendarul noii competiţii va începe cu Râșnovul (22 și 23 septembrie 2018), urmat de Hinzenbach (30 septembrie) și Klingenthal (3 octombrie). De la bugetul local, autorităţile locale au alocat pentru 2018 suma de 40.000 lei pentru actualizarea documentaţiei tehnice pentru execuţia tribunelor, 55.000 lei pentru actualizarea PUZ-ului zonei de agrement sportiv și 60.000 de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construcţia garajului. „Pentru efectuarea lucrărilor avem în vedere accesarea de fonduri guvernamentale, fie că vorbim de Compania Naţională de Investiţii sau PNDL”, a precizat primarul Liviu Butnariu. 

create own website

5,6 milioane de lei pentru reabilitarea și extinderea reţelei de alimentare cu apă din Râșnov 

Râșnovenii care nu sunt încă racordaţi la reţeaua publică de alimentare cu apă potabilă sau cei care mai sunt legaţi la reţele învechite vor scăpa în 2018 de această problemă, după ce va fi implementat un proiect de 5,6 milioane de lei, ce vizează reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă în orașul Râșnov. Suma, obţinută prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), a fost inclusă în bugetul local pe anul în curs, suplimentată cu 125.000 de lei, fonduri locale.

Primarul Râșnovului, Liviu Butnariu, ne-a explicat că „s-a terminat evaluarea lucrărilor rămase executat, iar anul acesta se va lansa licitaţia pentru proiectarea și execuţia lucrărilor, termenul de finalizare a lucrărilor fiind sfârșitul anului 2018”.

Concret, prin acest proiect se vor realiza lucrările la mai multe străzi, dar se va realiza și o staţie de pompare pentru rezervorul de apă din Poiana Roșie. „De la acest rezervor vor fi alimentate aproximativ 30 de case de pe Dobrice, care nu beneficiau de această facilitate”, a declarat primarul. Rezervorul are o capacitate de 200 de metri cubi. De asemenea, se va realiza o extindere și în spatele magazinului Penny. 

create own website

Infrastructura de transport: O reţea de piste de biciclete între principalele puncte de interes din oraș 

Autorităţile locale pregătesc dezvoltarea infrastructurii de transport și pentru agrement cultural și sportiv în staţiune, prin amenajarea unor piste de biciclete care să „lege” principalele puncte de interesale orașului. Pentru acest segment au fost alocaţi din bugetul local pentru acest an 124.000 de lei pentru pregătirea documentaţiilor obligatorii în vederea implementării investiţiilor, proiectul urmând a fi înscris pentru finanţare din fonduri europene. De altfel, potrivit primarului orașului Râșnov, Liviu Butnariu, proiectul este unul amplu, pentru că, pe lângă amenajarea pistelor pentru bicicliști, mai prevede și amenajarea unor staţii de tip „bikesharing”, astfel încât astfel încât turiștii sau râșnovenii să aibă posibilitatea de a închiria aceste vehicule dintr-un punct al orașului și de a le returna în altă zonă a staţiunii.  

create own website

Cartierele ISR, Florilor și Romacril vor fi predate la cheie anul acesta 

Demarat în 2017, programul de modernizare a celor trei cartiere, Romacril, ISR și Florilor, se va încheia în acest an. În toate cele trei cartiere, modernizarea presupune realizarea canalizării pluviale, a sistemului de iluminat public, trecerea în subteran a reţelelor aeriene și reabilitarea infrastructurii rutiere și pietonale, precum și modernizarea sistemului de iluminat public. În cartierul Romacril, în afară de partea de iluminat public, toate lucrările au fost finalizate în 2017, astfel că, în bugetul local pe anul 2018, a fost alocată doar suma de 560.000 lei pentru realizarea proiectului tehnic și execuţia lucrărilor la iluminatul public. „Drumurile din acest cartier nu vor fi afectate de lucrările la sistemul de iluminat, pentru că trecerea în subteran a cablurilor s-a realizat anul trecut”, a declarat primarul Râșnovului, Liviu Butnariu. Practic, în acest an va mai fi nevoie numai de instalarea noilor stâlpi, de racordarea lor la reţeaua electrică și de montarea corpurilor de iluminat.

Tot anul acesta vor fi terminate și lucrările din cartierul ISR, proiect care a început anul trecut. În 2017, în această zonă au fost realizate lucrările la canalizarea pluvială în proporţie de 90%, iar în 2018, pentru această etapă, mai sunt bugetate lucrări în valoare de 20.000 lei. De asemenea, tot anul trecut au fost realizate 40% din lucrările la infrastructura rutieră și pietonală, iar pentru acest an mai sunt programate lucrări în valoare de 850.000 lei. În perioada aceasta a fost realizat studiul pentru iluminatul public din acest cartier, urmând ca în scurt timp să fie lansată și licitaţia de lucrări, astfel încât, atunci când se intervine la infrastructura rutieră, să fie realizate și lucrările la reţeaua de iluminat. „Vom corela cele două proiecte, astfel încât, după ce se vor termina lucrările, să nu mai fie nevoie de alte intervenţii. Iluminatul public va fi modernizat, conform ultimelor standarde din domeniu. De asemenea, tot anul acesta se vor efectua lucrările de trecere în subteran a cablurilor de la care se alimentează consumatorii individuali”, a precizat Butnariu.

În 2018 demarează lucrările și în cartierul Florilor, contractul fiind semnat din 2017. În această zonă a orașului, mai exact în Cartierul Florilor 2, se vor realiza lucrări suplimentare comparativ cu celelalte cartiere, urmând a se interveni și pentru reabilitarea reţelelor de alimentare au apă, proiect pentru care, în bugetul pe anul în curs, este prevăzută suma de 5.000 lei pentru realizarea studiului de fezabilitate și 120.000 lei pentru proiectul tehnic și execuţia lucrărilor. Tot în acest cartier, la fel ca și în celelalte două, se va moderniza sistemul de iluminat public și reţeaua de alimentare cu energie electrică a utilizatorilor. În ultima fază, după ce reţeliștii își vor termina treaba, se va trece la reabilitarea infrastructurii rutiere.  

create own website

Străzile Ioan Slavici, Alexandru Sahia și Uzinei vor fi preluate de noua reţea de captare a apelor pluviale 

Început anul trecut, când a fost efectuată cea mai complicată etapă a lucrărilor, respectiv subtraversarea drumului naţional, proiectul colectorului de ape pluviale de pe străzile Ioan Slavici, Alexandru Sahia, Uzinei va fi terminat anul acesta. Astfel, potrivit primarului Râșnovului, Liviu Butnariu, odată cu încălzirea vremii vor fi reluate lucrările, prin realizarea intervenţiilor pe strada Ioan Slavici și Alexandru Sahia, după care se vor realiza conductele către pârâul Ghimbășel, prin curtea Fabricii de Scule Râșnov.

„Valoarea totală a investiţiei este 1.300.000 lei, iar finanţarea este asigurată integral de la bugetul local. În momentul de faţă, proiectul este finalizat în proporţie de 30%, iar în bugetul local pe anul 2018, acest proiect beneficiază de o alocare de 90.000 lei”, a declarat Liviu Butnariu. Lungimea totală a canalului colector este de 1.197 de metri, iar pentru a prelua eficient apele, diametrul conductei va crește progresiv, odată cu debitul apelor pluviale ce urmează a fi preluate.

Colectorul va prelua apele pluviale de pe străzile Barbu Ștefănescu Delavrancea, Ion Heliade Rădulescu, Alexandru Vlahuţă, Vasile Alecsandri, George Topârceanu, Zaharia Stancu, Primăverii, Toamnei, Ana Ipătescu, Libertăţii, Șoseaua Bran.  

Patru artere rutiere din oraș vor fi reabilitate „de la A la Z” în cursul acestui an 

Pe lângă realizarea lucrărilor de modernizare a celor trei cartiere de blocuri, pentru 2018 sunt prevăzute astfel de intervenţii și în alte zone ale orașului Râșnov. „Anul acesta am prevăzut în bugetul local sume pentru lucrări pe str. I.L. Caragiale, str. 1 Mai, str. Crizantemelor, str. Brazilor. Practic, în programul de investiţii multianual pe care-l avem în derulare, pe aceste străzi sunt prevăzute lucrări similare celor din cartierul Florilor, respectiv modernizarea reţelei de apă, realizarea sistemului de captare a apelor pluviale, trecerea în subteran a cablurilor aferente sistemului de iluminat public, a cablurilor electrice și reabilitarea infrastructurii rutiere”, ne-a declarat primarul Liviu Butnariu.

Astfel, în bugetul local pe anul în curs, pentru strada I.L. Caragiale este prevăzută suma de 985.000 lei - pentru proiectul tehnic și lucrările la iluminatul public și 527 lei pentru realizarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI) în vederea trecerii în subteran a cablurilor electrice de alimentare a consumatorilor finali (reglementare electrică). Pentru canalizarea pluvială de pe această arteră a fost alocată suma de 400.000 lei, iar pentru proiectul tehnic aferent infrastructurii rutiere este prevăzută suma de 32.000 lei.

Pentru strada Crizantemelor, în buget este prevăzută suma de 30.000 de lei pentru DALI - iluminat public și tot 30.000 lei pentru DALI - reglementare electrică. Totodată, pentru extinderea reţelei de canalizare de pe strada Crizantemelor este prevăzută suma de 10.000 lei. În ceea ce privește strada 1 Mai, este prevăzută suma de 25.000 lei pentru DALI – iluminat public și suma de 25.000 lei pentru DALI – reglementare electrică. Totodată, suma de 154.000 lei este alocată pentru DALI – modernizare străzi 1 Mai, Brazilor, Crizantemelor, iar suma de 600.000 lei pentru proiectul tehnic și execuţia modernizării celor trei artere. Tot pentru 2018, este prevăzută contractarea studiilor pentru sistemele de iluminat public pentru sectoarele de drum naţional care trec prin localitate (Caraiman - Șoseaua Branului), dar și pentru str. Armata Română și str. Izvor. 

create own website

Intersecţia de pe strada Florilor va fi reamenajată în 2018 

Proiectul prevede realizarea unui sens giratoriu, dar și turnarea unui covor asfaltic pe 1.700 mp de drum și 300 mp de trotuar.

Imediat ce vremea va permite, Primăria va emite ordinul de începere a lucrărilor de reamenajare a intersecţiei străzii Florilor, cu strada Armata Română, contractul de lucrări fiind semnat. Valoarea contractului este de aproape 280.000 lei, sumă în care sunt incluse atât lucrările, cât și dirigenţia de șantier. Proiectul prevede realizarea unui sens giratoriu, cu diametru al rondului de aproape 9 metri, dar și a unor „insule verzi” pe arterele care intră în intersecţie. Tot prin acest proiect se va turna asfalt pe o suprafaţă de 1.700 mp de drum și 300 mp de trotuar. De asemenea, se vor amenaja bretele rutiere care să asigure accesul către drumul naţional.

Pe de altă parte, Primăria Râșnov a inclus în planul de investiţii pe anul în curs proiectul de asfaltare a drumului din Valea Lungă, spre Colţii Cheii. 

create own website

Supraveghere video, în toate școlile din Râșnov 

Anul acesta, toate unităţile de învăţământ din Râșnov vor beneficia de monitorizare video și de sisteme de alarmare. Potrivit informaţiilor primarului Râșnovului, Liviu Butnariu, la unele instituţii de învăţământ, cum este cazul grădiniţelor nr. 1 și nr. 2, se vor realiza sisteme noi de monitorizare. Sumele necesare proiectării și execuţiei lucrărilor au fost prevăzute în bugetul local, respectiv 12.000 lei pentru Gră- diniţa nr. 1 și 8.000 lei pentru Grădiniţa nr. 2. În cazul altor unităţi se vor realiza numai completări, având în vedere că în anii precedenţi au mai fost realizate astfel de investiţii.

Astfel la Liceul Tehnologic Râșnov, în acest an se va realiza o extindere a sistemului de supraveghere video și a celui de alarmare la atelierele care au fost amenajate recent, lucrări pentru care, de la bugetul local pe anul în curs a fost alocată suma de 60.000 lei. Totodată, va fi completat și sistemul de la Școala Gimnazială nr. 2, pentru aceste lucrări fiind prevăzută suma de 40.000 lei. La Școala Gimnazială nr. 3, unde există un sistem de supraveghere și alarmare, nu va mai fi nevoie de astfel de investiţii. „Sistemul de supraveghere din școli va fi conectat la dispeceratul unic, care se va realiza la Poliţia Locală Râșnov”, a precizat primarul. 

create own website

Casa de Cultură va fi reabilitată  

Reabilitarea Casei de Cultură din Râșnov și transformarea acesteia într-un centru multicultural modern este un alt mare proiect la care se va lucra în 2018. În bugetul local pentru anul în curs este alocată suma de 175.000 lei, pentru elaborarea Documentaţiei de Autorizare a Lucrărilor de Intervenţie pentru restaurarea Casei de Cultură, iar începerea lucrărilor propriu-zise reprezintă o prioritate pentru anul viitor.

„Dacă lucrările vor costa foarte mult, luăm în calcul accesarea unor fonduri europene, fie prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, fie prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020”, a precizat primarul Liviu Butnariu. Proiectul de reabilitare a Casei de Cultură este unul extrem de complex, una dintre provocările acestui proiect fiind refacerea picturilor murale interioare. 

create own website

Creșă și grădiniţă în Cartierul Primăverii 

Dezvoltarea infrastructurii educaţionale continuă la Râșnov, pe lista de investiţii fiind construirea unei creșe și a unei grădiniţe în Cartierul Primăverii, la intersecţia străzilor Gladiolelor și Brașovului. Astfel, în bugetul local pe anul 2018, la capitolul „Asistenţă socială”, este prevăzută suma de 165.000 lei, bani necesari întocmirii Studiului de Fezabilitate și a Documentaţiei Tehnice pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire pentru acest obiectiv.

După ce aceste documente vor fi finalizate, autorităţile locale vor avea și o estimare a costurilor aferente construirii clădirii în care vor funcţiona cele două unităţi, iar în funcţie de sumele rezultate se vor analiza și posibilele scheme de finanţare. Potrivit primarului Râșnovului, Liviu Butnariu, la parterul clădirii va fi amenajată creșa, aceasta fiind o cerinţă impusă de legislaţia în vigoare, iar la etaj se vor amenaja sălile de cursuri pentru grădiniţă. Începerea lucrărilor la noua clădire este programată pentru anul 2019, costul unor investiţii similare derulate deja de alte administraţii din ţară ridicându-se undeva la 2 - 4 milioane de lei.